Bulgarien och Turkiet

Måndag, 30/09 - 2013


Hej Igen! Vi sa ju att vi skulle vara bättre på att uppdatera, meeeeeeeen det gick ju sådär. Just nu sitter vi på ett trevligt hostel i den stora staden Istanbul. I drygt två veckor har vi varit här och turistat, träffat nya och gamla vänner. Anledningen till varför vi har varit här under en såååå lång tid är att visumen krånglar till Indien. Från början var det tänkt att vi skulle fixa dem här i Istanbul och enligt andra skulle det vara problemfritt. MEN när vi försökte bokade de in oss för ett möte en MÅNAD senare, vilket pajade våra planer för de närmaste veckorna. Det var ju tänkt att vi skulle cykla igenom Turkiet och in i Iran för att flyga till Nepal. Men pga denna försening + EXTREMT dyra flygbiljetter på andra cykelbara ställen har vi bokat ett flyg här, den 20:onde oktober från Istanbul till Katmandu, Nepal. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt, men det löser ju sig ändå.


Tillbaka till vad vi har gjort sedan senaste inlägget; Bulgarien. Fruktansvärda Bulgarien.

Missöden under de korta dagarna i landet: Edvins mobil snodd av prostituerad (nej han köpte inte sex, utan hon snodde den när han försökte få bort henne), "böter" av "poliser" på Sunny Beach när vi tog en pissepaus i buskarna, Kalles plånbok försvunnen och misstaget att beställa in en Schnitzel på random vägkrog. Nä, vi skall inte säga att hela landet var skit. Vi träffade en del trevligt folk (b.la. en tant som efter 5 minuter älskade Kalle. "LOOOVE YOU, LOOOVE YOU".) och en del av landskapet var väldigt vackert. Men ack vilken njutning det var att rulla in i Turkiet. En helt ny kultur! Bra mat! Extremt trevliga människor! TE! Vi har CYKLAT hit. En sjukt skön känsla att ha kommit till något som är såpass annorlunda från hemma.


Efter några få dagar nådde vi Istanbul och ASIEN. Vilket också är lite av en milstolpe. Edvins föräldrar kom och hälsade på i några mycket trevliga dagar fylld med turism, god mat och kärlek. TACK till er! Våra vänner Nils och Rasmus har också svingat förbi. Vi lyckades tillsammans undvika de klassiska turistiska uteställena och hittade var "turkarna" hänger. T.ex. en kväll gick vi vilse, men blev inbjudna på lite te hos en random gubbe i 55års åldern. Edvin tyckte det var en dum idé, men Kalles och Rasmus instinkter svek dem inte. Gubben var lite av en mafioso, men var supertrevlig för det och efter ett par koppar visade han oss till sin egna bar. Fylld med konstiga och något läskiga typer. Där körde vi armbrytning med Istanbuls kurdelit. Rasmus vann och resten av oss förlorade. Udda, men en kväll att minnas.


Vi har ju också varit på den omtalade matchen, Besiktas - Galatasaray. Ett Besiktasfan som jobbade på vårt hotell tog med oss tillsammans med sina kompisar till matchen. Påväg dit berättade han att han hade varit med i Taksimdemonstrationerna i somras och att Besiktasfansen hade varit en viktig pjäs i händelserna. För er som inte riktigt har koll så har det varit väldigt stora demonstrationer mot presidenten och regeringen här i Istanbul under sommaren. Demonstrationerna har motats ned med våld och det trappades upp så mycket att hela åtta personer dog. Iallafall så berättade Ulan, som vår vän heter, att Besiktas politiska supportergrupp Carsi har varit med och anordnat demonstrationerna och att de alltid är dem som stannar kvar när polisen går in med våld. Rätt förståeligt då de kanske är lite mer vana vid bråk, poliser och skrik än den vanliga demonstranten. Galatasarayfansen däremot skulle tydligen vara regeringsvänliga, konservativa och mer religiösa än de rebelliska Besiktasfansen. Detta gör ju att det redan innan stora derbyt blev ännu mer hett. Ni får se på filmen, men det ballade ur och vi kan fortfarande höra det ringa i öronen.. Efter upploppet hade lugnat ned sig gick vi faktiskt också ned på planen. Rätt coolt för Liverpoolsupportande Kalle, då Liverpool tog hem Champions League-titeln där 2005.


Vi bjuder på hela två videoklipp idag. Kompesation för dålig uppdatering. Så koppla in hörlurarna och njut!


Vi hörs snart igen!

comments powered by Disqus