Giftemål, Tatrabergen och Slovakien.

Tisdag, 30/07 - 2013


Händelserika dagar. Ju längre söderut vi kommer, desto mer närmar resan sig The Goonies och Tinitin på äventyrskalan. Äntligen börjar saker att förändras på riktigt, både i kultur och natur. De mytomspunna romerna blir en vanligare syn samtidigt som de kaukasiska ansiktsdragen och färgerna blir mer sällsynta. I naturen har jorden blivit hårdare, bergen större, natten längre och solen varmare.


För en vecka sedan lämnade vi Krakow bakom oss. Vi citerat vår vän Teddy "Det enda som kostade något i Krakow var vår värdighet". Efter en natt hos en tjuruppfödande bondkvinna flydde vi mot staden Zakopane. Efter vi hade vaknat i hennes kohage bjöds vi in för lite kaffe. Där förklarades det att hon var singel och att alla grannar trodde att vi var hennes friare (Det finns nog ingen i hela världen som inte skulle förstå hennes avsikter). Fast i lejonets gap lyckades vi tillslut ta oss därifrån. Det var det läskigaste hittills på resan.


Dagen efter nådde vi fram till Tatrabergen. Fruktansvärt coola berg som ser direkt uttagna ut från Sagan om Ringen. Vi cyklade över dem till Slovakien för att sedan försöka bestiga dem från andra hållet. Vissa bitar var riktigt svåra, men vi lyckades. Väl uppe på toppen fann vi vad berget hade gömt för oss. Ett åskväder utan dess like var precis bakom toppen.. och inom några minuter skulle det vara över oss. En blöt halvtimma senare var vi sist in i toppliften ned. Då började det dundra och blixtra riktigt illa. T.om. så illa att blixten slog ned i den lilla tvåsitsliften bara ett tiotal meter från var vi satt. Ett högt klingande hördes samtidigt som gnistor slog om delar av liftvajern. Strömmen dog. Fast i ett åskväder. På ett berg. I en sittlift. Som inte rörde sig. Var vår tid kommen? Nej. Efter några timmar av rent helvete var vi nere på havshöjd och avnjöt en god middag. Det var det mäktigaste hittills på resan.


Cyklarna rullade vidare genom Slovakien och besökte b.la. en av Europas största borgområden på Spis Castle. Storslaget överväldigande. Idag cyklade vi igenom ännu ett bergsområde. Mitt bland bergen började ett störtregn utan dess like. Om du vill uppleva något liknande, ställ dig i duschen.

//

Kalle & EdvinHard rock

Far over the misty mountains cold....

Spis Castle

comments powered by Disqus